علی جنتی از علی شریعتی می گوید...
شناسنامه : ...در کتاب خاطراتتان خواندم . دکتر شریعتی اثرگذاری خوبی در قشر فرهیخته و دانشجو ایجاد کرده بود . در جایی اذعان داشتید غذای فکری که شریعتی به جوانان ارائه می داد ، غذای ناب و خالصی نبوده است و برخی انحرافات در آن وجود داشت ؛ چطور می شود ایشان نگرش سطحی به اسلام داشته باشد و بتواند این چنین جوانان را جذب کند ؟
جنتی : شعارهایی که شریعتی مطرح می کرد ، شعارهای انقلابی بود ؛ در آن زمان ، فضا ، فضای انقلابی بود آن زمان که عناصر چپ و مارکسیست در دانشگاه ها نفوذ داشت و فعالیت های تبلیغاتی انجام می داد ؛ در چنین شرایطی فردی که به نام اسلام علم مبارزه و مقابله با رژیم را مطرح می کند ، به طور طبیعی جاذبه هایی خواهد داشت .
شریعتی بیشتر جامعه شناس بود ، نمیتوان گفت اسلام شناس به معنای کامل بود ؛ به طور طبیعی ضعف هایی در گفتار و برداشت های وی از اسلام وجود داشت ؛ برخی نکاتی که از سوی وی مطرح می شد همانند نکاتی که در خصوص مرحوم مجلسی مطرح کرد ، این گونه تلقی می شد که تمام روحانیت را زیر سوال می برد ؛ در حالی که وی روحانیونی که اهل مبارزه نبودند را بیشتر مورد انتقاد قرار میداد .
زمانی که مرحوم شهید محمد منتظری تمام کتاب های شریعتی را به حضرت امام (ره) دادند و ایشان مورد مطالعه قرار دادند ، حضرت امام (ره) از نوع برخورد شریعتی با مرحوم مجلسی در زمان صفویه اظهار ناراحتی کرده بودند ؛ شریعتی هر کسی را که شاهان سابق را به نوعی تائید می کردند ، مورد نقد قرار داده است که مرحوم مجلسی نیز از جمله این افراد هستند .
شناسنامه : نکته حضرت امام (ره) در این مورد چه بود ؟
جنتی : نکته حضرت امام (ره) این بود که شخصیت مرحوم مجلسی شخصیتی والا و وارسته بود و خدمات وی به اسلام و تشیع بسیار ارزنده است ؛ این شخصیت از سوی شریعتی در بحث تشیع صفوی و تشیع علوی مورد نقد قرار گرفته است .
شناسنامه : بعد از فوت مرحوم شریعتی ، آقای ابراهیم یزدی برای دانشجویان خارج از کشور پیامی از حضرت امام (ره) بگیرد و تلاش داشت حضرت امام (ره) شریعتی را شهید خطاب کند که حضرت امام (ره) این کار را انجام ندادند ؛ شما هم در دیداری که با حضرت امام (ره) داشتید نقدی کردید اگر این کار انجام می شد اثر بهتری می گذاشت .
جنتی : نقد که نبود ، ایشان در پیامشان فقط شریعتی یاد کرده بودند و این در بین دانشجویان مسلمان اروپا تأثیر منفی گذاشته بود ، اثر بدی گذاشته بود آنها می گفتند اگر کسی هم که در راه خدا مهاجرت کرده است و ان جا از دنیا رفته است شهید محسوب میشود . لذا من عنوان کردم اتحادیه دانشجویان ایرانی مقیم اروپا اندکی از پیام شما دلگیر هستند و انتظار داشتند به عنوان شهادت از مرگ شریعتی یاد می کردید ؛ حضرت امام (ره) روی ترش کردند و فرمودند مگر من همانند روشنفکرها هستم که بگویم شهادت ، شهادت . شهادت شرایطی دارد .
شناسنامه : شما هم چیزی نگفتید؟
جنتی : من جرات نکردم دیگر حرفی بزنم...
منبع: تابناک (16/8/93)